Az agy öregedése

Az agyunk öregedési folyamata. A Matuzsálem tabletta segíthet lassítani az agysejtek öregedését.

A felnőttkorban új agysejtek már nem képődnek, a régiek pusztulását pedig képtelenek vagyunk pótolni. Az agy hanyatlása öregkorban hogyan befolyásolja az ember szellemmi teljesítőképessegét és érzelmi gazdagságát? Képese még az idős ember alkotásra, avagy öregedesének kezdete egyben értelmének hanyatlását is jelenti?

Az agy tömegének erős megfogyatkozása maga után vonja-e a szellemi teljesítőképesség romlását? Nem feltétlenül, hiszen számos olyan zseniális tudóst és művészt tartunk számon, akik idős korukra is maradandót alkottak. Követekezésképpen az agy zsírnemű anyagai közül idős korban azok tünnek el, amelyeknek a gondolkodási folyamatokban
nincs lényegbevágó szerepük.

Agy-Öregedés ellenesAz agy öregkori súlyvesztesége nem egyedül az emberre jellemző. Több kutató már századunk elso évtizedeiben kimutatta, hogy más emlősök, sőt, a rovarok agya is összezsugorodik. A trópusok vándorló rémei, a termeszek közül a királynő fő idegközpontjainak súlya öreg korára az eredeti kétharmad részére csökken.
Az agy elöregedésének kezdete az agyat behálozó vérerek és hajszálerek elváltozása. Az utóbbIak szerkezete minden 65 éven felüli emberben átalakul. Belső hámrétegükben finom eloszlású zsírok halmozódnak fel, az ér kötoszöveti rétegében pedig a rostok szaporodnak meg. Ezek a változások nem valamilyen betegséggel, például érelmeszesedéssel vagy magas vémyomással állnak kapcsolatban, hanem az öregkornak szükségszerű, természetes velejárói.
A minden emberre jellemzó egyedi különbségek csupán a felhalmzó dás mértékében vannak. Az ereket romboló hatást az is növeli, hogy öregkorban az érfalakban és közvetlen körényükön sok fehétjetermészetű anyag rakódik le.

Az agyerek ilyen jellegű elváltozásainak tudható be, hogy romlik az idegsejtek oxigénellátása, és lelassulnak az anyagcsere-folyamatai. Amikor ez a káros mechanizmus már nagyobb méreteket ölt, az agysejtek sorvadni kezdenek és elpusztulnak.

Az agy részei egyenetlenül öregszenek. Sőt, igen nagy az egyedi varzáció is. Gyakran megfigyelhető, hogy a kéreg már súlyosan károsodott, amit az ilIetó szellemi hanyatlasa is< tükröz, ugyanakkor az akarattól független, úgynevezett extrapramidális rész még szinte teljesen ép, amiről az egyenes testtartás és a kiegyensúlyozott mozgás tanúskodik.

Máskor viszont ennek a megfordítotlja tapasztalható. Egyes részek úgy látszik még a legmagasabb korban sem mutalják az ismert hanyatlás tüneteit. Az emberi kisagyban például negyventől százéves korig az ott fontos szerepet játszó Purkinje-sejtek száma az eredetinekfelére csökken. S ez a roppant veszteség nemcsak az embert jellemzi, nem a civilizált életmód és hasonló okok következménye, hanem az öregedés természetes biológiai következménye.

A kór előrehaladtával az·agy, súlya 20-25%-kal csökken az érett kortól a 90 évés korig. Ez annak következménye, hogy az idegsejtek száma csökken, ami együtt jár az emlékezőtehetség, különösen a rövid idejű emlékezet fokozatos csökkenésével
Az akaratlagos motoros mozgás lelassul és a reakcióidő is csökken.

Agy öregedésEgyes kutatók longitudinális vizsgálatban kimutatták, hogy a cardiovascularis betegség jelentősen növeli a reakcióidőt. Megfigyelték, hogy az idős emberek körülbélül egyharmada nem tudja pontosan értékelni fizikális egészségét. Megállapították, hogy az intelligencia hirtelen romlása és az EEG változása a hanyatlás folyamatának kezdetét és a közeledő halált jelenti.

A longitudinális vizsgálatok arra mutatnak, hogy a fizikális állapot meghatározza az egyén kedélyállapotát, rossz fizikális állapot depresszióhoz vezet. A viszonylag aktív idős egyéneknek nagyobb volt az életkedve, jobb volt a fizikális állapota, mint a tétleneké. Éppen ezért szorgalmazni kell az aktivitást az idős korúak szellemi frisseségének és jó fizikális állapotának megőrzésére.

Egészséges idős, egyénekben az agyi vérkeringés és oxigénfogyas nem tér el a középkorú egyénekétől és érelmeszesedés nélküli hypertensióban is normálisak az értékek. Az agyi véráramlás és oxigénfogyasztás csökkenése nem függ össze az életkorral, hanem inkább az érelmeszesedés következménye.

Az idegrendszer sejtjei nem osztódnak, éppen ezért az idegsejtek élettartama az egyén élettartamával azonos. A kor előrehaladtával a neuronok kiesése figyelhető meg, patológiás körülmények között jelentősen nagyobb számban esnek ki, mint öregkorban. Hasonlóképpen idegsejtek kiesése figyelhető meg a gerincvelő állományában és kimutatható a kisagy Purkinje-sejtjeinek atrófiája is. Ez megmagyarázhatja az izomtónus és a koordinációs képesség változását idős korban.
Betegség Táblázat
Kattintson ide, ha betegségek szerint csoportosítva szeretné átnézni a termékeket.
Termék Rendelés
Kattintson ide, ha döntött már a minőségi Táplálékkiegészítők mellett, és rendelne.

Vissza a Tetejére Megnézem az Árakat

2009 - 2018 © Minden jog fenntartva » Az oldalon lévő szövegek, képek és más tartalmak másolása jogi következményekkel jár.